Artikler

Start / Artikler / Hytte til udlejning

Hytte til udlejning

Der er mange gode grunde til, at man ønsker sig en hytte. Det mest typiske behov er, at man har brug for ekstra plads, men det kan være meget forskelligt, hvordan behovet tager sig ud for den enkelte familie.

En del kunder har brug for et ekstra arbejdsrum eller bibliotek, hvor man kan slappe af. Andre har behov for et gæsteanneks, hvor venner og familie kan overnatte, når de kommer og hilser på. Eller en hytte til sønnen eller datteren, der er blevet lidt for gamle til at bo med forældrene, men som ikke har et andet sted at tage hen.

Behovene kan også ændre sig fra tid til anden. Hytten kommer til at stå i årtier, så der kan være tider, hvor man ikke har lige så meget behov for den. Her passer det glimrende at udleje hytten og på den måde få en ekstra indkomst hver måned.

En hytte på grunden øger hele ejendommens værdi. Hvis den tilmed giver en ekstra månedlig indtægt, kan det blive en rigtig fin omsætning. Det kan være et fint alternativ til at sætte sine penge på aktier. Investeringer i fast ejendom har historisk set vist sig at være et af de alternativer - som trods en lav risiko - har givet et godt økonomisk afkast.

Du skal imidlertid huske på nogle forskellige ting, når du udlejer din hytte. Her følger en liste.

Find ud af, hvem du vil udleje til
Det er selvfølgelig allerbedst, hvis du finder en lejer, som du kender på forhånd, eller som du kender gennem fælles bekendte. Uanset hvor trygt og sikkert det føles, så lav en grundig research.

Søg online, og gerne på de sociale medier. Folk lægger utroligt mange informationer ud på Facebook, Instagram, Twitter og YouTube. Skab dig et helhedsbillede af din potentielle logerende, så du har en bedre ide om, hvem der bliver din nærmeste nabo.

Underskriv en kontrakt
Når man skriver kontrakt, handler det ikke om, at man mistænker modparten. Det er mere en sikkerhed for, at man får styr på alle detaljerne, så ingen er i tvivl om, hvad der er blevet aftalt. Mundtlige formuleringer kan opfattes forskelligt, alt afhængigt af tonefald osv. Det giver en tryghed for alle involverede parter, hvis alt bliver skrevet ned.

Kontrakten bør indeholde oplysninger om lejen, opsigelse, lejer og udlejers rettigheder og forpligtelser. Hvor ligger ansvaret, hvis noget går i stykker osv. Lav også gerne en liste over det inventar, som medfølger, selvom du udlejer hytten umøbleret. Der findes skabeloner til lejekontrakter online, og du kan som privatperson udfylde disse dokumenter uden at have nogen juridisk baggrund.

Få altid lejen forudbetalt
Husleje betales normalt månedligt. Uanset hvilket interval I har besluttet jer for, så sørg altid for, at huslejen bliver forudbetalt. Begynder du at give udsættelse, havner du gerne i en situation, hvor du må diskutere huslejen i tide og utide, og hvis lejeren forlader det lejede rum uden at give besked, kan du få svært ved at få pengene retur.

Udover lejen kan du også vælge at opkræve et depositum for uforudsete hændelser. Det beskytter dig, hvis du f.eks. skal opkræve ekstra penge ved forsømmelighed eller skader på hytten.

Husk skatten
Husk at indberette lejen efter de gældende skatteregler. Er du usikker på, hvad der gælder, så tjek SKAT's hjemmeside: Skat.dk.