Artikler

Start / Artikler / Hvor meget vil huset koste?

Hvor meget vil huset koste?

Når man bygger, løber omkostningerne let op. Det er svært at beregne, hvor store omkostningerne bliver, for uforudsete udgifter kan dukke op undervejs og pludselig sidder du med et husprojekt, du ved ikke, hvordan du skal få til at hænge sammen økonomisk. 

En måde at komme uden om dette (ud over at lave sit hjemmearbejde og forsøge at finde ud af så meget som muligt inden du starter) er på forhånd at beslutte, hvor mange penge du har råd til og vil bruge på dit træhus. Det er også klogt at have en bred sikkerhedsmargen og derefter holde sig til planen. 

Som kunde skal du starte med at spørge dig selv, hvor meget huset må koste. Hvis du ikke får det hus, du ønsker, for de penge, du har mulighed for at investere, bør du nok vente, indtil du har råd til det. Det giver naturligvis ingen mening at vente hele livet på at kunne få et slot med guldfacade, men du skal heller ikke købe et hus, du højst bliver halvtilfreds med, for så bliver du sandsynligvis aldrig heltilfreds. 

Læg et budget

Et budget er nemt at lægge. Det er bare et spørgsmål om at sætte tal på de ting, du har brug for, for at regne på dine udgifter. Når du har beregnet, hvor meget du har brug for, og hvor meget du kan spare, ved du, hvor lang tid det tager, før dine drømme kan gå i opfyldelse. 

Her er det vigtigt at sætte opnåelige mål. De beløb, du kan spare, bør ikke være uopnåelige lykkeberegninger, og du kan ikke spare mere, end der er mulighed for. Men det skal også være så rimeligt, at du føler, at målet er inden for rækkevidde - det er ikke muligt at leve på vand og brød i tre årtier, er det nødvendigt, skal du sænke kravene for ikke at mislykkes med projektet. 

Spar op

Hvis det ikke går hurtigt nok, må du gøre det bedre! Det første skridt er at gennemgå husstandens udgifter og se, hvad der kan spares på eller elimineres. For eksempel kan der være abonnementer, der er dyrere end konkurrenternes (eller som kunne slettes uden at nogen savner dem), og måske kan du spare på dyre eller unødvendige forsikringer. 

Derefter kan du prøve at finde nye, kreative opsparingsprojekter såsom at begynde at cykle til arbejde, bytte købefrokoster ud med madkasser eller handle i billigere supermarkeder i stedet for at handle i dyrere småbutikker. Alle veje fører til målet, og hver øre, der spares, tæller. 

Tag en genvej

At det er svært beregne alle begivenheder og på forhånd beslutte, hvor den endelige regning skal lande, gælder ikke kun for penge, men også for tid. Det er nemlig en anden faktor, der har en tendens til at forsvinde under et byggeri. Næsten alt tager længere tid, end du regnede med. Meget tid går også tabt på andre ting end selve konstruktionen såsom at finde materialer af den rigtige kvalitet til en god pris. 

Men det er muligt at "snyde", for dem der indser, at det ikke er vejen, der er målet. Hvis du køber et færdigt hus fra Polarhus enten som et byggesæt eller færdigmonteret, kan de fleste ting forudses.