Artikler

Start / Artikler / Vejen til et solidt fundament

Vejen til et solidt fundament

Det siges ofte, at alt godt er lavet fra bunden. Og det stemmer i de fleste tilfælde, især når man taler om byggebranchen. Her bliver genveje nemlig oftere en omvej. Det allerførste praktiske trin i alle konstruktioner er naturligvis det fundament, hvorpå bygningen hviler. Dette er noget, som alle store byggefirmaer er opmærksomme på, men også noget som alle gør-det-selv-folk bør være opmærksomme på.

Uanset om du planlægger at bygge en hytte, et anneks, en sauna eller andet, vil du altid stå over for udfordringen med at opbygge et bæredygtigt fundament. Et mindre godt fundament er bestemt ikke noget, du skal lade dig nøje med - det er trods alt fundamentet, der skal understøtte bygningen i mange år frem. Der er dog ingen perfekt skabelon til, hvordan et godt fundament ser ud. Fundamenter kan se ud og bygges på flere forskellige måder.

Hvilke alternativer findes?

Lecablokke er et almindeligt alternativ til mindre konstruktioner som skure og legehuse. Man graver ud til en frostfri dybde, lægger en dug på og fylder op med makadam. Derefter lægges Lecablokkene ovenpå.

Betonsokler er et godt fundament til mindre byggeprojekter. Soklerne graves ned til frostfri dybde og placeres. Jævn derefter overfladen med grus eller makadam. I vores manualer til de forskellige huse har vi sokkelplaner, som du kan følge. Der har vi specificeret, hvor mange sokler, der kræves, og hvordan de skal placeres. Ulempen ved sokler er, at det tager mange kræfter og tid at grave ud og få lagt soklerne i niveau.

Fuldstøbte betonplader betragtes som den mest ambitiøse variant af fundament. Inden betonen kan støbes, oprettes et bundlag. Derefter bygger du en form og tilføjer armeringsjern og beton. Betonplader er effektive til større bygninger eller i huse, hvor du planlægger at installere gulvvarme. Støbning af en betonplade er dog et meget dyrere alternativ end at benytte for eksempel jordskruer.

Fundament med jordskruer

Fundament med jordskruer

Jordskruer er et fleksibelt alternativ til sokler. Til dette skal du have hjælp fra et firma, der er specialiseret i jordskruer og kommer ud og skruer dem ned. Skruerne skrues i jorden og kan let korrigeres. Det egentlige byggeri kan starte samme dag, som skruerne er monteret.

Hvilket alternativ skal jeg vælge?

Hver forankringsvariant har naturligvis sine fordele og begrænsninger. Alle de forskellige valgmuligheder gør det ikke let for bygherren at træffe den rigtige beslutning, især når du bare vil have fat i hammeren og starte dit byggeprojekt.

Hvis du ønsker at holde budgettet så lavt som muligt og gerne gør alt arbejdet selv, er sokkelfundament et godt alternativ, der passer til de fleste huse. Til mindre huse er lecablokke også et praktisk valg. Støbning af et betonfundament er et noget mere omfattende projekt, som de fleste gør-det-selv-folk fravælger. Hvis du vil installere gulvvarme, er det dog det oplagte valg. Mange vælger at få hjælp fra et lokalt byggefirma, til at lave fundamentet.

Jordskruer er et hurtigt og fleksibelt alternativ til sokler. Med en jordskrue undgår du udgravningsarbejdet og kan hurtigere komme i gang med konstruktionen. Jordskruer er byggeklare, så snart den sidste skrue er sat i jorden. Og du undgår opgravede græsplæner, nedtrampede blomsterbede, skovle og tunge betonsække. Desuden får du mere tid til andre ting. Vi ønsker, at du skal få succes med dit byggeprojekt og finde det alternativ, der passer til netop dig og dit projekt

Vores råd er, at du tænker en gang mere før du beslutter, hvilken type fundament der passer dig bedst. Uanset om du prioriterer tid, penge eller mindre indflydelse på miljøet og naturen, kan forskellene faktisk være ret store.

De sætter skruen, du gør resten!

Det kan være en god idé at hyre et firma til at installere dine jordskruer. Du kan finde firmaer, der specialiserer sig i netop dette på nettet.