Artikler

Start / Artikler / Maling af træhuse - tips til, hvordan du maler dit træhus

Maling af træhuse - tips til, hvordan du maler dit træhus

Når du tænker på husbygning, er det sandsynligvis primært byggeprocessen, du ser foran dig. Men faktum er, at korrekt maling af facaden er mindst lige så vigtig. Ubehandlet træ nedbrydes på ingen tid, det revner og bliver gråt. Den største synder i dramaet er hverken regn eller sne men solens UV-stråler, når du skal male dit hus. Det forklarer Stefan Wahlberg, teknisk konsulent hos AkzoNobel, malinggruppen med kendte mærker som Nordsjö, Cuprinol og Hammerite.

Hvilken maling skal du vælge på et hus i høvlet gran fra Polarhus?

En upigmenteret dvs. farveløs olie holder kun få år, før det bliver tid at male igen. En pigmenteret olie holder 3-4 år, og en glasurmaling holder op mod 5-6 år, før det skal ommales. En såkaldt dækglasur, der er en blanding af glasur og en solid maling holder 10-12 år, før huset skal males igen, men bedst af alt er en fuld akrylmaling, der beskytter facaden i 15-16 år.

Stefan Wahlberg, teknisk konsulent på AkzoNobel

Hvis du skal male dit træhus, er det nødvendigt med et grundigt forarbejde.

Ved nymaling skal træet først imprægneres, det er især vigtigt at mætte endetræet i bjælkernes skårne flader, men Stefan Wahlberg anbefaler, at du imprægnerer alle træoverflader med en vandbaseret imprægneringsolie, før du maler dit træhus. Det giver effektiv beskyttelse mod alger og skimmelsvamp. Derefter skal træet grundes (gælder hvis du skal male huset med en dækkende maling), og som finish maler du to gange med dækfarve/glasur. Ved ommaling er det også nødvendigt med forberedende arbejde. Tidligere malede overflader vaskes og skylles af, og løs maling og gråt træ skal skrabes/slibes. Eventuelle rene træoverflader skal imprægneres og grundes (gælder hvis du skal male huset med en dækkende maling), inden du maler med dækfarven. Når du maler, er det vigtigt at følge producentens anbefalinger for et både smukt og holdbart resultat.

Sørg for, at træet er tørt inden maling

Træ bør ikke have et højere fugtindhold end 16 procent. Det har Polarhus-sæt ved levering, men hvis det regner under byggeprocessen, skal du lade træet tørre, inden du maler. Hvis du maler, når overfladen er for våd, er der en risiko for, at malingen ikke klæber fast, og der vil danne sig såkaldte blærer, når du indkapsler fugtigheden. En god måde at kontrollere fugtindholdet på er at købe en fugtighedsmåler. De billigste koster et par hundrede kroner - billigt hvis du tænker på, hvad hus og maling koster.

Hold dig ikke tilbage for at male huset

Farveekspert Stefan Wahlberg mener, at glade amatører absolut kan male huset selv både ude og inde. Men det er vigtigt at følge producentens anbefalinger med hensyn til oliering, grunding og maling det antal gange, der er angivet for optimale resultater. Det risikerer at koste lidt mere og tage lidt længere tid, end husejeren havde håbet på, men i sidste ende lønner det sig at være forsigtig.

"Når du maler, er det vigtigt at følge producentens anbefalinger for et både smukt og holdbart resultat."

Stefan Wahlberg, teknisk konsulent hos AkzoNobel