Artikler

Start / Artikler / Hytter - det effektive valg

Hytter - det effektive valg

Når man ser reportager om de individer, der har valgt at bosætte sig i mindre hytter, slås man straks af, hvor effektivt alting er. Hver ting har sin bestemte plads, og på trods af at hytten er lille, føles det hverken trangt eller klemt. Nøglen er, at enhver overflade har sit faste formål.

Med valget af en hems kan du udnytte arealet på dobbelt vis - både oppe og nede. Samtidig kan du vælge siddemøbler med en integreret opbevaring, mens hylder og skabe på væggene søger for, at du får udnyttet pladsen ned til sidste centimeter - noget, du ikke tænker over i samme grad, som når du bosætter dig i en større bolig.

Men det er ikke noget mål i sig selv at kunne brede sig ud. En hall bliver ikke nødvendigvis bedre, blot fordi man kan stille skoene så mange forskellige steder, og et køkken bliver ikke hyggeligere af, at man kan fylde en hel bordplade med opvask.

Tag nu bare en campingvogn, hvor man gennem en effektiv anvendelse af alle overflader kan huse en hel familie på ganske få kvadratmeter. Dette gøres ved, at bordet kan sænkes ned til sovehøjde, og derigennem øges antallet af sovepladser. Briksene - der fungerer som senge om natten - bliver omdannet til siddepladser om dagen. Under briksene kan der opbevares alt fra batterier til tøj, og alle vægge har skabe til mad og de personlig ejendele.

Det samme gælder for en hytte, men med større marginaler. Da højden er omtrent dobbelt så stor som en campingvogn, kan man også arbejde med rummet. Det kan virke en smule overdådigt at have over 3 meter til loftet i sin hytte, men volumen betyder, at huset automatisk føles større. Dertil kan man tilføje store vinduer, som både garanterer et godt lysindfald og en fantastisk udsigt. Man føler sig derfor ikke spor indelukket.

Til forskel fra campingvognen kan hytten møbleres på fleksibel vis. En bolig, som ikke skal transporteres rundt på motorvejene, har ikke brug for vægfaste skabe eller siddepladser, der er skruet fast i gulvet. Sammenfoldelige stole og borde gør, at anvendelsesområdet for et og samme rum lynhurtigt kan ændres flere gange i løbet af dagen.

Man behøver ikke engang at udvikle disse pladsbesparende løsninger på egen hånd, selvom det kan være sjovt. Der findes virksomheder, der bruger masser af timer på at konstruere stole, der både kan foldes sammen og opbevares under sengen og foldes op til et ekstra bord, trapper med integreret bogreol, senge, der kan hejses op i loftet via et elektrisk hejseværk, og effektive sovesofaer.