Artikler

Start / Artikler / Kan man bo i en hytte?

Kan man bo i en hytte?

Hytter (eller annekser) er små, praktiske og relativt billige. De fungerer både som hjemmekontor eller gæsteværelse, men kan man virkelig bo på 25-30 kvadratmeter? Det virker usandsynligt, hvis man er vant til en større bolig, men der findes faktisk dem, som helt frivilligt bosætter sig i campingvogne, og de er jo endnu mindre.

Selvfølgelig kan man bo i en hytte! Denne type anneks kan være soveværelse, badeværelse, køkken, alrum og opbevaringsrum, og så har man faktisk alt, hvad man behøver. Placerer man soveværelset på hemsen, sparer man i princippet et værelse. Der er jo egentlig ingen grund til at have ståhøjde i et rum, hvor man blot skal sove. Badeværelset behøver heller ikke være så stort, hvis man udnytter hver en kvadratmeter. En åben planløsning mellem køkken og stue sparer også plads, og rummeligheden gør, at det ikke føles spor trangt.

Tiny house-bevægelsen har længe være stor i USA, men i den seneste tid har den også bidt sig fast i Europa. Ved hjælp af sovesofaer og møbler, der kan klappes sammen, kan man mindske pladsbehovet, og hvor mange småting behøver man egentlig? Minimalismen er en anden trend, der er på fremmarch.

Der er også et miljøaspekt, man skal tage med i ligningen. Mindre boliger mindsker menneskets miljøpåvirkning, da de både er billigere at bygge og varme op. Desuden bliver boligen billigere både i indkøb og med hensyn til løbende udgifter. Når man bor småt, har man også bedre råd til eksklusive materialevalg, for det bliver ikke så meget dyrere, og vedligeholdelsesomkostningerne for et anneks udgør også en brøkdel af de omkostninger, man har til at vedligeholde en større villa.

I en hytte er man lynhurtigt udendørs. Man er nemlig altid kun nogle få skridt fra yderdøren. Det kan virke irrelevant, men det er nemmere at leve i sammenhæng med naturen i en hytte end i en lejlighed, der f.eks. ligger på 2. eller 3. etage – og ikke bare fordi man ved, at boligen slider mindre på miljøet.

I mange storbyer er det gennemsnitlige boligareal ikke mere end 30 kvm per person, og med gode løsninger går det fint med at komme yderligere ned i kvadratmeter. Mange, som har prøvet det, vil ikke tilbage til en større bolig. Det er ikke kun et spørgsmål om pris. I en hytte er man tæt på alt, og den kompakte bolig indbyder til orden. Det går simpelthen ikke, at man roder, når man bor på et lille sted, og det er desuden lynhurtigt at gøre rent på de færre kvadratmeter. Efter at have boet en tid i en hytte bliver det til en livsstil.