Artikler

Start / Artikler / Legehuse skaber kreativitet

Legehuse skaber kreativitet

For et barn kan et legehus nemt blot bestå af nogle krydsfinérplader og træbrædder, men der er ingen grund til, at et legehus blot skal ligne en bunke brædder. Legehuse kan og skal se godt ud. Et legehus fra Polhus både ligner og fungerer som et rigtigt hus, det er blot mindre.

Og der findes alle mulige gode grunde til at anskaffe sig et legehus til børnene. Børn leger på en helt anden måde nu end tidligere. Computere og telefoner har gjort, at mange af os er stillesiddende, og det gælder ikke mindst børnene, som jo i højere grad lever i nuet og desuden ikke har en anden tidsepoke, de kan sammenligne med. De vil også se film, spille spil og kommunikere på internettet.

Det behøver ikke være forkert, for de vokser jo op i en meget mere digitaliseret verden, end vi selv gjorde. Menneskekroppen har dog ikke forandret sig. Vi har stadig behov for at bevæge os, bruge hele kroppen og træne vores motorik. Jo tidligere vi får integreret disse rutiner, desto bedre er det. Et individ, som bliver stillesiddende som barn, risikerer også at blive det som voksen, og det er ikke bare synd, men også farligt. Derfor er det vigtigt, at børn får muligheden for at lege uden elektronik og ny teknik, "som man gjorde det tidligere hen".

Et legehus øger børns kreativitet. På ydersiden er det måske nok blot et minihus på 2-5 kvadratmeter, men for børnene er det en verden af drømme. En plads, hvor barnet kan være med til at skabe sin egen virkelighed. I og uden for legehuset gælder børnenes egne regler på tilpas afstand af mor og far.

Her kan de lege og skabe på en måde, som det ikke er muligt i børneværelset. Denne kreativitet har de nytte af hele livet, ikke kun når de selv bliver husejere, men også i arbejdslivet og ved problemløsning i alle tænkelige situationer. Legehuset lokker barnet væk fra TV'et og tabletten. Det behøver ikke være forkert at anvende tekniske hjælpemidler i en tidlig alder, men intet barn behøver mere skærmtid.

Gør legehuset til en kreativ plads allerede fra begyndelsen ved at tage barnet med i processen. Lad dem sige god for designet, og når byggesættet fra Polhus leveres, kan barnet passende være med til at sætte delene sammen til sit helt eget legehus. Byggetiden bliver nok forlænget ved at involvere barnet, men det kan blive et minde for livet for hele familien.