Hvis du støder på problemer undervejs, foreslår vi derfor, at du kontakter vores byggeeksperter, der kan guide dig gennem vanskelighederne, men her er en generel beskrivelse af, hvordan du fortsætter i arbejdet fra idé til færdigt fundament.
Vælg en god placering
Start med at vælge placeringen med omhu. Fortrinsvis et højt punkt med stabil jord, men i det mindste et sted med god dræning. I praksis vil du bygge, hvor huset passer ind - garagen ved vejen, verandaen mod syd og havepavillonen med den bedste udsigt. Men vælg ikke en mudderpyt, hvor der er en underjordisk flod, det blot vil give unødvendige udfordringer.
Forbered jorden
Jo bedre sted, du vælger, jo lettere bliver det. Målet er så tørt et underlag som muligt for at undgå fugt, der trænger ind nedenfra. Til dette formål skal du grave det øverste jordlag væk og udskifte det med grus på en lidt større overflade end huset. Desuden er blomster lige udenfor døren meget smukke, men ikke særlig praktiske.
Vælg basis
Du begyndte sandsynligvis at tænke over dette punkt, længe før du tog det første skridt, men nu er vi ved den faktiske implementering. Her er de fire mest almindelige muligheder:
Beton
Den mest avancerede løsning. Et alternativ til sommerhuset og muligvis en større hytte. Ved havehuset begynder det at være lidt overdrevent med et fuldt fundament, og til endnu mindre bygninger er det bestemt en overdrivelse.
Ved hjælp af polystyrenelementer bygger du en slags swimmingpool, som du fylder med beton, efter at du først har trukket rør til vand, afløb, elektricitet og eventuel gulvvarme. Byggemarkedet kan hjælpe dig med de rigtige elementer og dimensioner baseret på tegningen af huset.
Det mest normale er at booke en betonbil, når forberedelserne er klar, for hvis du vil fylde fundamentet med beton fra din egen betonblander, skal du afsætte en masse tid, og være parat til at bære betonsække indtil ryggen er smadret. En anden løsning er at få bud fra virksomheder med erfaring med beton og lade dem fremstille hele pladen, for omkostningerne kan løbe i vejret, hvis alt ikke er rigtigt ved første forsøg.
Præfabrikerede betonsokler
Et meget enklere alternativ til betonpladen er at nøjes med et antal fastgørelsespunkter i form af betonsokler. Soklerne kan købes færdige og graves ned i jorden. Mål med snor, vaterpas eller laser for at få dem til at ligge rigtigt, på det rigtige sted og i den rette højde. For at gøre det lettere for dig har vi udviklet en sokkelplan til næsten alle vores huse. Det er en tegning, der viser, hvordan du skal placere soklerne - ganske enkelt!
Hjemmelavede betonsokler
Betonsokler kan også støbes på stedet. For eksempel i støbte paprør, der nedgraves og fyldes med beton, der får lov til at størkne eller "brænde", som de siger. Det tager lidt tid at støbe dine egne sokler, men det kan være billigere end at købe præfabrikerede. Derudover er paprørene lettere at håndtere end tykke betonsokler, der ikke kan kastes direkte i bilens tagboks eller bagagerum.
Mursten
Til små huse har du sikker ikke engang brug for sokler. Især til legehuse og mindre skure er det fint bare at lægge mursten på jorden som fundament; men selv her skal du måle, så de ligger på det helt rigtige sted og i den rigtige højde.
Med undtagelse af betonpladealternativet lægges der derefter lægter, såkaldte strøer, for at forbinde fastgørelsespunkterne, fortrinsvis trykimprægnerede lægter med dimensionen 45x90 mm. Så er det "bare" at bygge et hus oven på konstruktionen.
Held og lykke!