Artikler

Start / Artikler / Sådan bygger du et orangeri

Sådan bygger du et orangeri

Drømmer du om at bygge et orangeri? Så kast dig ud i det! Livet er alt for kort til at gå og drømme om det, som nemt kan realiseres her og nu. Køb orangeriet som et byggesæt fra Polhus. Det er langt billigere, end hvis du skal købe det færdigt. Det går endvidere meget hurtigere at montere byggesættet end at skulle bygge det helt fra bunden. Du får kort og godt det bedste af to verdener.

Indhold

Et færdigt orangeri som byggesæt

Køber du et orangeri som byggesæt, får du mange fordele med i købet. Du ved på forhånd, hvad det kommer til at koste, og hvordan det færdige resultat kommer til at se ud. Og vigtigst af alt - det er nemt! Alle kan montere et byggesæt fra Polhus - selv dig, der mangler byggeerfaring. Alt medfølger i leveringen: Træ, vinduer, døre, beslag osv. Du slipper således for at skulle udregne, hvor meget materiale du får brug for, og du undgår tillægsbestillinger eller at have en masse træ og skruer i overskud. Tegningerne er nemme at følge og kan anvendes, hvis du eventuelt skal søge om byggetilladelse.

Der findes to forskellige typer af orangerier, de fritstående og dem, der fastgøres på en mur. De forskellige typer af orangerier kan være omfattet af forskellige regler. Læs mere om ,så du ved, hvilke specifikke regler der gælder for drivhuse/orangerier.. Polhus' kundeserviceteam er altid klar til at besvare spørgsmål.

Drivhus Elizabeth
47.490 kr.

Drivhus Elizabeth

10 m² og 14 m²

Hyggeligt drivhus / orangeri i tidløst design - et frodigt rum til afslapning og samvær. Byggesættet monteres på en flot muret base. På blot nogle dage er I klar til at indrette drivhuset!

  • Integreret tagrendesystem.
  • Produceret i Europa.
  • 4 mm tykt sikkerhedsglas.
Læs mere

Mange bliver lidt nervøse, når de hører ordet orangeri. Det lyder lidt prætentiøst, og som noget professionelle gartnere har i haverne på slotte eller store herregårde. Men et orangeri er i bund og grund et opvarmet drivhus,hvor man kan lade træer og planter overvintre, der ellers risikerer at dø i den danske vinter.

Appelsintræet er et eksempel - deraf navnet orangeri (orange). Bemærk, at der ikke er tale om det engelske ord for appelsin, men derimod det franske, da orangerier fra begyndelsen var et sydeuropæisk fænomen. Dengang orangerierne blev introduceret i de nordiske botaniske haver tilbage i 1200-tallet, var det netop citrustræet, der var fokuspunktet, for det kunne ikke dyrke udendørs på disse breddegrader. Der gik endnu nogle årtier, inden appelsintræet gjorde sit indtog. Materialevalget for orangerierne har ændret sig siden, men det meste ser ud, som det altid har gjort.

Anvend dit orangeri som uderum

Et orangeri fås oftest i et tidløst design. Det er som regel ikke alt for kompliceret og omfatter enten snedkerdetaljer eller stærke farver. Orangeriet er et rum, hvor planterne er det centrale element, mens selve bygningen helst skal smelte naturligt ind i omgivelserne. Det er egentlig ret logisk, at orangerierne har indtaget det nordiske marked, da de ikke er mindre anvendelige her end i Sydeuropa, tværtimod! Foruden planter, der kræver varme til deres overlevelse, kan man anvende et opvarmet uderum til at forlænge plantesæsonen. I orangeriet kan planterne forkultiveres, så man kan plante små planter i foråret - i stedet for at skulle sætte frø i jorden og begynde forfra.

Vægdrivhus Jonas
41.990 kr.

Stilrent vægmonteret drivhus/havestue, der optimerer pladsen til dyrkning af planter og hyggelige stunder! Vælg et kvalitetsdrivhus, og bliv en af vores tilfredse kunder. Du kan bygge drivhuset på få dage og er derfor lynhurtigt klar til et helt nyt udeliv.

  • Integreret tagrendesystem.
  • Produceret i Europa.
  • 4 mm tykt sikkerhedsglas.
Læs mere

Hvis man skal dyrke planter direkte udendørs, kan frosten bivirke, at man skal vente flere måneder ekstra. Ellers kan en eller flere frostnætter slå hele plantevæksten ihjel, og så må man vente til næste år. De måneder, man vinder ved at forkultivere indendørs, er godt givet ud. Man kan ikke stresse plantevæksten, og det gælder således om at udnytte al den tid, man kan få. Præcis hvor meget tid man vinder, kommer naturligvis an på, hvor man bor, og ikke mindst, hvilke planter man skal dyrke. Særligt planter, der indeholder masser af vand, er følsomme over for kulde, mens andre planter kan både dyrkes og høstes, når der ligger et snedække.

Det forholder sig på samme måde, når det kommer til høsten. En del planter skal måske sættes allerede i efteråret, hvis man ikke har mulighed for at stille dem i et orangeri, hvor de kan fortsætte deres vækst, til den dag man vil tilberede dem og lægge dem superfriske på en tallerken. Det er svært at slå smagen af egnedyrkede frugter og grøntsager.

Orangeri og drivhus - hvad er forskellen?

Dét, der adskiller orangeriet fra drivhuset, er anvendelsesområdet. Et rendyrket drivhus er oftest kun et hus, helt eller delvist i glas, til dyrkning. Det har planter eller bede i lige led for at optimere mængden af plantevækst per kvadratmeter. Et orangeri kan dog være meget mere end dét - eksempelvis et uderum, hvor man kan som familie. Det kan således udgøre en skøn blanding af et udendørs og indendørs rum, hvor naturens fordele i form af lys og plantevækst i kombination med husets varme beskytter mod vind og vejr. Har man bygget et hus, som skal varmes op hele efteråret og vinteren, er det vel synd kun at anvende det til at dyrke planter? I et flot orangeri skal man helst kunne snuppe en kop kaffe eller spise frokost med gode venner, lidt som et kombineret drivhus og havehus. Så gør plads til et bord, en sofa, nogle skønne stole eller lænestole.

Kodeordet er fleksibilitet. Behovet for et drivhus varierer gennem årets fire årstider. Om sommeren og efteråret kan man tilbringe dage og aftener i orangeriet, i et hus med et behagelig klima, hvor man er i læ for regn og blæst. Her kan der passende drikkes et glas vin, spille selskabsspil eller bare være og omgås med hinanden.

I det sene efterår og om vinteren bliver orangeriet en frodig oase, hvor både planter og ejere kan pakke sig, mens der ventes på lys og varme. Det er også en god opbevaringsløsning til udemøbler og hynder - i stedet for at de skal pakkes væk i et redskabsskur.

Når vinteren overgår til forår, kan der plantes blomster og grøntsager i krukker, der kan placeres rundt om i orangeriet. Først som frø, siden som spæde planter, der har brug for større og større krukker. Så spirer livet i drivhuset, som fyldes med dufte og grønne blade, præcis som et effektivt drivhus. For hver dag der går, bliver flere planter "flyvefærdige" og klar til at blive plantet ud, mens der bliver mere plads i uderummet.

Bestem i ro og mag en plads, hvor orangeriet skal placeres. Gå ud fra sollyset, da orangeriet skal fungere som et drivhus med masser af godt lys. Tænk over, hvor på grunden der skal tilbringes både lyse sommerdage og mørke efterårsaftener. Måske skal placeringen overvejes ekstra nøje? Huset har brug for en plan grund, men da det ikke er så stort, er det overkommeligt arbejde at udjævne jorden. Der er altid mulighed for at få rådgivning af Polhus' eksperter, med hensyn til hvad der er muligt og praktisk.

Byggesættet er indpakket ved levering. Spræt plasten op, og følg manualen til punkt for punkt. Snart står det færdige orangeri klar til brug. Derefter er det tid til at tage et kig på, hvad der skal plantes.


Relateret til Orangeri

Alle Polhus Drivhuse

Vægmonterede drivhuse