Tips, råd og monteringsvejledning

Nedenfor finder du nogle nyttige tips til installation og pleje af dit Polarhus. Læs hele teksten, da den kan indeholde oplysninger, du ikke tænker over i første omgang. Du kan også downloade "Monteringsguide", som vi har oprettet for at lette arbejdet for dig.

Værd at overveje

- Det er vigtigt at tjekke med din kommune, om du har brug for en byggetilladelse for at bygge, da forskellige regler kan være gældende i forskellige kommuner.

- Nabotilladelse kan være påkrævet, hvis du planlægger at bygge tæt på skel.

- Hvordan er jordforholdene – vigtig information når du beslutter, hvilket fundament der bedst passer til konstruktionen.

- Er der brug for ekstra vinduer eller døre.

- Hvor meget isolering skal der i gulv, tag og vægge, hvilket er afhængigt af hvordan huset skal anvendes.

- Hvordan skal huset opvarmes. Skal det bruges til midlertidige overnatninger, til opbevaring, eller bliver det (senere) en permanent bopæl.

- Hvad med vand, elektricitet og afløb?

- Tagbeklædning, isolering, elektricitet, vand og afløb – dette er ikke inkluderet i sættet.

Kontakt os gerne, så sender vi en beregning af byggeriet og giver råd og tip om alle disse spørgsmål.

Kom i gang med monteringen 


Værktøj til montering af hus

- Manual med materialespecifikation

- En hammer per person

- skruetrækker eller skruemaskine.

- Kniv(e)

- Tommestok eller målebånd

- Vaterpas (samt øjemål)

- Muligvis lange stropper

- En sav og en skærekasse til lister

Nogle råd inden montering

- Læs vejledningen grundigt, inden arbejdet påbegyndes, og opbevar den i plastlommen, hvis det regner. Det lyder måske fjollet for en praktisk person, men ved at studere manualen, stifte bekendtskab med de forskellige trin og faktisk have manualen ved hånden under arbejdet, reducerer du risikoen for eventuelle menneskelige fejl. 

Gulvbrædder

- Det er vigtigt, at fundamentet er godt lavet, og at underlaget er helt plant. Skulle nogen af ​​grundstenene være højere eller lavere end de andre, resulterer dette i, at der opstår huller mellem brædderne samt døre og vinduer, der så måske ikke fungerer korrekt. Se vedhæftet fil for et generelt forslag til sokkel: Generelt forslag til sokler.

Når fundamentet er lagt, starter du med at gennemgå din pakke, og kontrollere at alle dele er inkluderet i henhold til den vedlagte materialespecifikation.

Nu sorterer du alle dele i bunker omkring byggepladsen, så alt er ved hånden, når du får brug for det.

Hvis du skal isolere gulvet, skal du huske, ikke at færdiggøre montering af gulv, før du har lagt isolering under gulvbrædderne.

Sørg for, at diagonalerne i huset har nøjagtig samme længde. Finjuster bunden med tynde trækiler eller masonitstykker, så den er i absolut vatter.

Nu begynder den sjove fase

Læg den første omgang brædder og kontroller diagonalerne. Søm brædderne i hjørnerne med lange søm. Det er bedst, hvis du forborer og bruger skruer til at fastgøre det første lag.På dette tidspunkt kan du lægge gulvet for at have noget at stå på, når du sætter træ på væggene. Det kan være godt at dække gulvet med beskyttende pap, så det ikke bliver snavset. Gulvbrædderne er fer- og not brædder og er beregnet til at være undergulve til tæpper eller parketlaminat, men det kan være, at du er tilfreds med de høvlede brædder som et gulv på trods af eventuelle ujævnheder og smårevner.

Vinduer på plads

Nu är det bara att knuta på, varv efter varv. Slå ner hörnen ordentligt varje varv så att stockarna sitter tätt ihop. Observera här att du aldrig skall slå direkt på sponten, utan använda dig av en brädstump att slå på. Ställ brädet på kant i knuturtaget och hamra ihop hörnet.

Nu er det bare et spørgsmål om at fortsætte omgang efter omgang. Slå brædderne ordentligt sammen, så de sidder helt tæt. Bemærk her, slå aldrig direkte på en fer, men brug altid et stykke træ imellem slag og fer. Placer træstykket på kanten af feren og hammer brædderne sammen.

Sørg for at holde styr på i hvilken sted døre og vinduer skal placeres. Hvis du bygger for højt, er det svært at få dem til at glide ned i åbningen. Slå væggene sammen med jævne mellemrum så de ikke luder ved dør- og vinduesåbninger. Når du har bygget op over døren og vinduet, kan det kræve lidt ekstra styrke at samle væggen. Støt væggene fra begge sider, eller spænd dem sammen med en lang strop (hvis du har en ved hånden). Bemærk, at der skal være et hul over vinduet og døren. Det er således ikke forkert, men fungerer som et svindmål, da huset efterhånden krymper sammen på grund af trætørring. Fyld rummet med lidt isolering, og dæk hullet med den medfølgende dækliste. Læg tagstokkene, når du når til dem, og søm dem ned med lange søm.

Søm brædderne fast på taget, og sørg for samle brædderne grundigt i fer og not overalt, så du ikke får revner mellem dem med det resultat, at det sidste bræt ikke passer. Det sidste bræt i hver ende skal sandsynligvis saves af i længderetningen for at få det til at passe til fagstolen. Marker brættet i tagstolens ender og træk en linje mellem markeringerne. Juster dør- og vinduesrammerne ved at fastgøre den nedre del af rammen til den underliggende bjælke. Drej rammens sider og fastgør toppen med en skrue, så du kan justere rammen senere. Bemærk, at den øverste justeringsskrue skal fjernes med jævne mellemrum for at huset kan sætte sig. Bemærk, at det altid er muligt at justere vinduer og døre, så de kan åbnes og lukkes uden besvær. Brug ikke en høvl, hverken i byggefasen eller senere, når døren og vinduet binder.

Tagbjælker

Huset sætter sig

Træhuse synker et par centimeter efter et stykke tid. Dette kan dels skyldes at træet tørrer, og dels på grund af, at brædderne muligvis ikke var slået helt tæt sammen under opsætningen. Hvis det har været vanskeligt at få træværket slået sammen, fordi det måske har regnet under opsætningen, er det godt at vide, at brædderne forsegler sig selv, når huset har fået lov til at stå i en måneds tid eller deromkring.

Vi tager forbehold for ændringerne, når vi fremstiller vores huse og efterlader for eksempel mellemrum eller laver en fordybning mellem dør- og vinduesrammer og den overliggende planke/bjælke. For at dække dette hul sømmes en lukket liste over hullet. L-listen sømmes på rammen og ikke på væggen. Isoler ved at lægge noget mineraluld i hullet.

Tagbeklædning

Når du har sømmet de rå bjælker fast på taget, skal du straks dække taget med en presenning. Hvis det rå tag bliver vådt, er der en risiko for, at tagpladerne buler op og at sømmene trækker ud, når det svulmer op.

Start med underlagspap, og dæk derefter taget med tagpap, shingel eller plader. Husk ventilation i taget, hvis du tilføjer isolering. Fugt, der kommer indefra, kan forårsage fugtskader i tagets trækonstruktion, hvis du ikke sørger for, at fugtigheden kan ventileres bort. Du laver ventilationen ved at opbygge en ventileret luftspalte mellem varmeisoleringen og træet. En sådan luftspalte skal være forsynet med ventilationsåbninger både ved tagryggen og på tagskægget.

Det er klogt at montere tagrender og nedløbsrør for at undgå at regnvand løber ned ad ydervæggene. Tagrender forhindrer også vandet fra taget i at sprøjte jord og sand op og misfarve den nederste del af huset.

Hold desuden taget rent fra store mængder sne.

Hvis du vil lægge græstag på dit hus, finder du en principskitse her til højre. For at få professionel hjælp skal du kontakte en fagmand på området. Du kan finde en fagmand på nettet.

Overfladebehandling af sommerhuset

Umiddelbart efter at huset er færdigt, skal du behandle det med en imprægnering, både udvendigt og indvendigt. Vær særlig forsigtig med endestykkerne på brædderne. Mange af de problemer, der rammer træhuse, skyldes fugt. Da fugtigheden meget lettere trænger ind på tværs end på langs af fiberretningen, er det vigtigt at "forsegle" enderne med grundbehandlingen (grundolie og grundfarve).

Vælg den bedste beskyttelse til dit træhus, og sørg for at grunde og forbehandle, inden du maler - det giver den bedste beskyttelse og de laveste vedligeholdelsesomkostninger. Vælg gennemprøvede produkter fra en velrenommeret producent. Gulvbjælkerne skal behandles med en træbeskyttelse inden montering. Spørg forhandleren om procedurer, der hvor du køber maling.


Ventilation:

Ventiler / gitre (ikke inkluderet i leveringen) skal installeres, så der ikke opstår fugt- og svampproblemer i dit træhus. Installer en ventil / gitter i hver ende. Vigtigt: Gælder for alle Polarhuse: hytter, saunaer, skure og legehuse.

Brug stilladser, hvor det er nødvendigt, samt godt værktøj. Sørg for, at du ikke risikerer at falde ned og skade dig selv eller andre. Vælg ikke en alt for lys farve. På en mørk farve ses misfarvning ikke så let, og væggene bliver varmere, hvilket gør det hårdere for f. eks. mug at angribe, da mørke vægge tørrer hurtigere. Vælg så vidt muligt miljøvenlige produkter for at reducere miljøpåvirkningen. Lad ikke vegetationen gro for tæt på facaden, da det forårsager et ugunstigt mikroklima.

Husk at tjekke facaden mindst et par gange om året, før små problemer vokser sig store. Skulle det ske, at træhuset har fået en skimmelangreb, vaskes misfarvningen af ​​med klor eller et specialfremstillet middel til formålet. Det kan du købe hos farvehandleren. Sørg for at ventilere huset. Træhuse, der ikke opvarmes om vinteren, kan få skimmelangreb indendørs, hvis der ikke er god luftcirkulation. Installer ventilationsventiler på gulvet og oppe i højden.

Indendørs kan du male væggene med vandopløselig lakmaling. En lakmaling forhindrer væggene i at tiltrække snavs og sporer. Træ er en god yngleplads for mug, og kolde og fugtige huse er et yndlingssted for skimmelsvamp.

Yderligere isolering

Væggene isoleres med følgende:
Et lag vindpap hæftes fast på væggen,
derefter påsættes lægter og isolering.

Hvis huset opvarmes året rundt, påsættes et dampspærre og derefter den indvendige væg, som kan bestå af plader eller en eller anden form for vægpaneler. Hvis træhuset kun bruges af og til og ikke er opvarmet i længere perioder, er det ikke nødvendigt med et dampspærre. Når du ekstraisolerer dit træhus, skal du huske fundament og ikke fastlåse væggene med statiske lægter. Man anvender såkaldte "glidelægter". Polarhus leverer glidebeslag (se billedet nedenfor), der gør installationen meget let. Beslagene leveres med passende skrue og torx-stykker til din skruetrækker.


Fastgør beslagene med 2 skruer i en af ​​vægbjælkerne og med en skrue øverst på lægten. Du har brug for et glidebeslag pr. meter bjælke.

Du kan også lave glidelægterne selv.

Skær en eller flere vandrette riller med cirkelsaven i lægten (fig. 1)

Rillen skal løbe langs hele lægten. Sav så rillen er mindst 10 cm lang, selv på undersiden (billede 2)

Fastgør lægten til væggen ved at sømme sømmene til den øverste kant af rillen (fig. 3) Husk også at efterlade et par cm afstand mellem lægte og loft (billede 4). Lægten kan sømmes direkte til den nederste bjælke. Hvis der ikke tages højde for bevægelser, vil væggene hænge på de indvendige vægpaneler med det resultat, at der opstår revner mellem vægbjælkerne, hvilket igen kan få dem til at vride sig. Det kan være meget besværligt at rette fejlen bagefter.

Hvordan du isolerer taget indefra, kan du se på billedet under. Du kan også påsætte isolering udefra, men princippet med de forskellige lag er det samme.


Vindbeskyttelse

På udsatte steder, hvor der er risiko for, at det regner direkte på væggene, anbefales det at tilføje yderligere isolering indefra. Vindpappet forhindrer vinden i at kunne skubbe vand ind i huset. Hvis dit hus ligger et sted, der er meget udsat for stærk vind, skal du fastgøre de øverste vægbrædder med lodrette lægter for at forhindre, at taget blæser af. Skru en lægte i hvert hjørne. Brug helst en messingskrue, så du kan åbne den nederste skrue med jævne mellemrum (en gang om året) og justere. Bolte og skruer er ikke inkluderet i vores leverancer, da denne forholdsregel kun skal tages, hvis du ved, at huset kan blive udsat for stærk vind.

VI ØNSKER DIG LYKKE TIL MED MONTERINGEN AF DIT HUS, OG HÅBER AT DU FÅR MANGE SJOVE OG SMUKKE ØJEBLIKKE I DET!