Artikler

Start / Artikler / Saunahytter - mere end bare træ

Saunahytter - mere end bare træ

Træ er et fantastisk byggemateriale. Alle træsorter har imidlertid forskellige egenskaber, og de varierer derfor også i udseendet. Når man bygger en sauna, er det vigtigt at vælge det rette træ, der både tåler varme og føles køligt mod huden. Saunatræ skal ikke optage for meget varme.

Og så skal det jo også helst se godt ud, men når det kommer til saunaens bænke, er funktionen allervigtigst. Her bør man absolut vælge et kvistfrit træ, som ikke bliver for varmt. Panelerne på væggene er ikke lige så vigtige. Man kan vælge samme trætype, men det går også at bryde udseendet med en anden type. På panelerne er det lidt af en smagssag, om man skal undgå knaster. Det er uden tvivl stilrent uden, men harpiks, der pynter på væggene, har også sin charme.

Asp er en lys træsort, der passer perfekt til saunaen, og derfor også er den mest anvendte træsort, der fungerer til både bænke og vægge. Men da det er så lyst, er det følsomt over for snavs. Hvis man olierer træet, bliver farven mørkere og dybere, og overfladen mere holdbar. Man kan også anvende varmebehandlet asp til sin sauna. Også denne behandling gør træet mørkere og mere holdbart. Processen går på, at man varmer træet op i et iltfrit kammer til en temperatur på 200 grader. Det betyder at materialet ældes på kunstig vis. Modstandsdygtigheden mod råd og svamp øges, samtidig med at harpiksen i træet forsvinder.

Elletræ er lidt rødligt og naturligt mørkere end ubehandlet asp, men lysere end det, der er varmebehandlet. Selv elletræ vil holde bedre, hvis det bliver olieret, og præcis som aspen kan det slibes. Ved siden af asp og elletræ er ask nok den mest almindelige type træ til en sauna. Det er en mørkere træsort, der er populær i saunaer, da den bidrager med et eksklusivt look.

Gran og fyr er ikke lige så eksklusive træsorter, da de findes overalt, men selv disse fungerer i saunaen. Til bænkene skal man dog undgå gran, da denne træsort kan afgive harpiks, og det er i princippet umuligt at finde knastfri gran.

Mere eksotiske trætyper er ceder, abachi og radiata pine. De er definitivt dyrere end vores almindelige nordiske træsorter, men der går ikke så meget træ til en sauna, så hvis man vil betale for det, er der intet, der forhindrer det. Men hvorfor egentlig? En traditionel sauna med en aspeindretning er både flot og praktisk.