Artikler

Start / Artikler / Byg og isoler sauna

Byg og isoler sauna

At bygge en sauna

At bygge og isolere en sauna er ikke særlig kompliceret, men der er nogle ting, man skal tage højde for, for at få et perfekt resultat.

Isolering

Det første trin er saunaisolering. Isolering kan virke uvigtig, fordi rummet er lille og kun skal varmes op sporadisk og det til en så høj temperatur, at nogle få millimeter isoleringsmateriale ikke skulle betyde noget. Men ved ikke at sjuske med isoleringen er det hurtigere at få varmen op, og temperaturen vil også lettere komme til at ligge på et jævnt og behageligt niveau.

Indsæt 45-70 mm isolering i både vægge og lofter. Glasuld, som ikke er brændbart, holder sin form og er nemt at arbejde med, er et godt valg. På udvendige vægge skal der være mindst 20 mm luftspalte mellem saunaen og væggen. Det samme gælder taget.

Vælg beklædning 

Forskellige træsorter har forskellige egenskaber. Ud over at farverne er forskellige, har forskellige træsorter forskellig evne til at tiltrække varme - noget du vil undgå: Rummet skal være varmt, ikke væggene. Til bænkene skal du have et splintfrit materiale, der er behageligt at sidde på, såsom el eller asp. Der er intet, der forhindrer dig i at blande materialer i saunaen og for eksempel have en trætype på væggene, en anden i loftet og en tredje til at sidde på – faktisk øger det hyggen.

Saunadør

Af sikkerhedsmæssige årsager skal en saunadør altid åbne udad, da fugtigheden kan få den til at svulme op, og det så er lettere at åbne den udad end indad i rummet. Derudover skal den helst sidde på samme væg som saunaovnen for at optimere cirkulationen.

Ventiler

Det kan virke som den forkerte taktik at ventilere luften i en sauna, hvor du først og fremmest vil have en virkelig høj temperatur, men for at der skal blive varmt i saunaen, er du nødt til at få luften til at bevæge sig.

Indsugningsventilen skal placeres så langt nede som muligt og tæt på saunaovnen. Udluftningsventilen skal placeres højt oppe på væggen eller i loftet og på den modsatte side af indsugningsventilen. Det bedste sted er i maksimal afstand fra indsugningsventilen. Ventilerne skal have samme størrelse og munde ud i samme rum (som f.eks. det fri) for at få optimal ventilation.

Saunaindretning

Man kan få masser af udstyr til saunaer - bænke, termometre, stænger, spande, børster, bøjler, stole og pyntegenstande, men en god tommelfingerregel er, at lade interiøret være ret enkelt og praktisk.

Det er en god idé at anbringe bænkene, så man ikke behøver at træde over hinanden, når man går ind og ud. Og hold pyntegenstande på et minimum.

Hvis du har spørgsmål eller problemer under arbejdet, er du altid velkommen til at kontakte vores byggeeksperter, der hjælper dig med at komme tilbage på sporet.