Artikler

Start / Artikler / Sauna – her kan du være dig selv

Sauna – her kan du være dig selv

Ofte jagter vi forskellige statusmarkører. Det gælder om at have det rette tøj, den rette stil, frisure og bil, for ikke at tale om, at man helst skal ses med de rette personer. Det handler om at vise, at man selv er succesrig og derfor fungerer som et forbillede for andre. Aldrig før har menneskeheden været så besat af status som netop nu.

Men der findes stadig få åndehuller, hvor man kan være sig selv. Det gælder bl.a. saunaen. Her bliver man ikke kun ren og sveder kroppens slaggprodukter ud på en naturlig måde. Her renser vi også vores indre. I en sauna ser ingen, om du er rig eller fattig, om du har købt et par italienske mærkesko eller bærer plasticsandaler til hverdag. Her kan du være dig selv. Vi har brug for disse åndehuller.

I saunaen omgås man ikke kun over klassegrænserne. Køn eller alder spiller heller ingen rolle i saunaen. En sauna er et tomt lokale, udover bænke og saunaaggregatet. Mange brugere elsker at snakke i saunaen, og det kan man også sagtens gøre. En del tilvælger kort og godt saunaen som et socialt samlingspunkt, måske fordi man ikke bliver bedømt ud fra sin finansielle status, men kan føre samtaler på lige vilkår. Det er umuligt at vide, om individet klædt i et håndklæde har en god økonomi, eller om der er tale om en direktør eller arbejdsløs. I saunaen er vi alle lige.

Og der er jo ikke så meget andet at lave i en sauna end at snakke, så med den rette sammensætning kan man høre lange skrøner om tidligere saunabade, livet eller andre spændende begivenheder. I Finland, hvor sauna nærmest er en religion, blev der tilbage i 2010 lavet en film med titlen "Den nøgne mand". Den handler kort og godt om en række personer, der mødes i en sauna og taler om følelser. Men kvinder kan også være med! Den finske journalist Anne Hietanen har udarbejdet flere interviewserier i en sauna, hvor hun i hvert afsnit interviewer en kvinde om hendes relation til sin krop.

At tale meget og længe er måske ikke det mest typiske for finnerne, som ofte opfattes som lidt stille og introverte, og det går lige så godt at sidde stille og nyde den intensive varme, som omslutter saunabaderne, fra man kommer ind, til man går ud.